Sunday, March 11, 2007

17, 18. Ardenneroffensiven.

Två vändor, två besök.

Lördagen var det jag och farsan och båten. En fin dag.
Farsan hade med sig halva verktygslådan, en hel brädgård; ek, gran och spillvirke, och gick direkt på problemen. Det är en lisa att gå bredvid nån som inte är vilse med hammare och mejsel, och skrämmer bort handlingsparalys med tumstock och erfarenhet. Vi drev med precision och list ned tre galvade skruvar i det böljande fördäcket, nu jämnare än en bakplåt, och skruvade bort fönster, lister och ventiler inför vidare skrapning.


Första kaffepausen i ett smältande solgass vid vattnet, andra tåren inne i det ombonade klubbstugeannexet. Det kan omöjligen finnas nån grymmare båtklubb i stan.
Vi hade båda sett den bedårande Hästmannen på teve i söndags, och diskuterade det småländska skäggets envisa kamp mot stormar, trilskande kor, och tiden. Men de fyrbenta skildringarna var ju inget nytt för farsan, farfar hade ju också två skogsmaskiner/traktorer/bilar hemma i stallet utanför Brålanda. Efter nån halvtimmes genomgång av de genialiska teknikerna bakom gödselspridare, såningsmaskiner och hi-tech hästdrivna hö-hissar längs under ladornas nockar, från en värld som måste vara fondväggarnas antites, var det sen tillbaka till värmepistol och borrmaskin.

Dagspasset avslutades med en vända förbi Jula vid Kungens Kurva, som krängde borr, mejslar och stans vassaste grovdammsugare (den tar slipdamm, grus och vatten!) för typ noll spänn. Nass & Trocken-sauger. Deutsche kvalität.

Söndagen: 3 flitiga, lackjagande timmar, till Thomas slank förbi. Termoskaffe, morsans bullar, Hugh Grant-anekdoter från onsdagen, och en vända runt hamnen. Ruttnande skepp, ledsna husbåtar och benvita lyxjakter, det är ingen direkt dålig conversation piece. Inte för att man saknar samtalsämnen med Tommy, men en rundtur över bryggorna fullkomligen överfaller en med intryck. Jag ska börja dejta i hamnar.

Sen tillbaka till Madame. Fördäcket så gott som klart. Delsegrar, delsegrar.

3 comments:

Jonas said...

Antagligen ett tecken på att jag läser här för mycket, men jag drömde om en båttur med Madam. Olackad var hon, men Henke sa att det skulle gå bra. Det gjorde det också.

Anonymous said...

Hej Erik! Vi vill åka båt :-)

/Mona

Malte said...

hav tålamod. iläggning 5 maj!